Viktorina „Ką žinai apie vabzdžius?”

Viktorina buvo organizuojama vykdant visuomenės aplinkosauginį švietimo projektą
„Gamtos pažinimo link – Aš ir Tu vabzdžių pasaulį tyrinėjame kartu“.

 

Viktorinos tikslas – skatinti priešmokyklinio amžiaus vaikus domėtis gyvąja gamta, jos gyventojais, tenkinti prigimtinį vaiko poreikį bendrauti ir pažinti pasaulį patirtinio mokymosi pagrindu, mokytis mylėti, tausoti gyvosios ir negyvosios gamtos objektus. Viktorina vyko Microsoft Teams platformoje, kurioje vaikams patrauklia bei žaisminga forma buvo pateikiamos užduotys. Viktorinos metu buvo žadinamas ne tik vaikų noras domėtis gamta, bet ir skatinamas vaikų kūrybiškumas, bendravimo kultūra, ugdoma vaikų ekologinė savimonė bei ekologinis mąstymas.

Viktorinoje dalyvavo 8 Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų komandos: trys l-d „Pilaitukas“ komandos, dvi l-d „Vieversys“ komandos ir po vieną komandą iš l-d „Saulėtėkis“, l-d „Medynėlis“ ir l-d „Gilužis“, iš viso 48 vaikai.

Viktorinos dalyvius bei komandas pasveikino lopšelio-darželio „Pilaitukas“ direktorė Rasita Gylienė. Viktorinoje sulaukėme garbingų svečių: viktoriną stebėjo mūsų projekto globėja gerb. ekologė, gamtos mokslų daktarė, docentė Ona Motiejūnaitė. Ji pasidžiaugė tokia šaunia iniciatyva ir palinkėjo visiems dalyviams sėkmės.

Viktorinos vedantieji Bitutė-pleputė ir linksmoji Boružėlė aptarė ir pristatė viktorinos eigą. Smagiai nusiteikę bei atsakingai pasiruošę visų komandų dalyviai viktoriną pradėjo nuotaikingu pasisveikinimu, komandų prisistatymu. Viktorinos metu netrūko įdomių klausimų. Vaikams teko pasukti galveles ir įminti mįsles, atsakyti į klausimus apie vabzdžius bei jų gyvenimą. Įdomu, ar Jums Viktorina „Ką žinai apie vabzdžius?“ teko girdėti apie tai, kad drugeliai niekada nemiega, nes jų gyvenimo ciklas yra labai trumpas. O gal Jūs nežinojote, kad skruzdėlės gali panešti svorį, kuris yra dešimt kart didesnis už juos. Mūsų šaunūs priešmokyklinukai beveik visi žinojo atsakymus į šiuos klausimus. Viktorinos eigoje vaikams teko atlikti ir kūrybinę-praktinę užduotėlę: iš gamtinės medžiagos sukurti vabaliuką. Smagių pertraukėlių metu vaikai šoko voro šokį, mankštinosi kartu su kirmėliuku Infantino. Mažojo pievos tyrinėtojo pažymėjime suskaičiavę visus taškus, gautus viktorinos metu, visi priešmokyklinukai džiaugėsi puikiu rezultatu. O Bitutė-pleputė ir linksmoji Boružėlė pažadėjo visiems vaikams prizus.

Visos priešmokyklinukų komandos parodė savo gebėjimus bendrauti, bendradarbiauti, dirbti komandoje, logiškai mąstyti, drąsiai atsakinėti į pateiktus klausimus, nebijoti būti kūrybiškiems. Viktorinos organizatoriai pasidalins sukurta medžiaga, kuri yra patalpinta Genially platformoje, su kitų įstaigų pedagogais.

Mažasis princas teigė, kad egzistuoja tokia griežta taisyklė: atsikeli ryte, nusiprausi, susitvarkai — ir iškart sutvarkyk savo planetą (A. de S. Egziuperi „Mažasis princas“). Ir mes linkime jums to paties: mylėkime ir saugokime gamtą bei mažuosius jos gyventojus – vabzdžius.

Parengė: Vilniaus l-d „Pilaitukas“ priešmokyklinio ugdymo mokytoja Sigita Norvilienė,
dir. pavaduotoja ugdymui Lilija Dževeckaja