Pažinkime „Žaliąjį vabalų pasaulį visi kartu!”

Nuostabu, kai vaikai domisi, tyrinėja, smalsauja, bet be švarios aplinkos neliktų kuo žavėtis, ką tyrinėti. Gamtai svarbus kiekvienas jos kūrinys: augalas, gyvūnas, vabzdys. Todėl labai svarbu parodyti, kaip atsakingai naudotis gamtos ištekliais, mokyti tvariai naudoti daiktus, skatinti norą prikelti juos antram gyvenimui. Kad darna su gamta ir samprata apie tvarų daiktų naudojimą gali būti ugdoma jau ankstyvame amžiuje, akivaizdus pavyzdys yra lopšelio – darželio „Pilaitukas” jau antrus metus vykdomi visuomenės aplinkosauginio švietimo projektai. Šių metų projekto tema „Gamtos pažinimo link – Aš ir Tu vabzdžių pasaulį tyrinėjame kartu“.

 

Spalio mėnesį lopšelio-darželio „Pilaitukas“ iniciatyva visa bendruomenė darniai prisijungė prie parodos „Žaliasis vabalų pasaulis“. Taip pat didelio susidomėjimo sulaukė įstaigos inicijuotas respublikinis projektas „Vabzdžių gamyba iš antrinių žaliavų“. Šeimoms bei pedagogams įsitraukiant į minėtas iniciatyvas vaikai gilino žinias, stiprino kompetencijas net keliose srityse: sužinojo nemažai naujo apie vabzdžius, apie tvarų daiktų naudojimą veikiant išvien su gamta bei stiprino tarpusavio santykius su šeima.

 

Malonumas gamtą pažinti, tyrinėti, ja džiaugtis, neatsiejamas nuo būtinybės ją saugoti ir tausoti. Tad aktyvus šeimų įsitraukimas į darželio parodą „Žaliasis vabalų pasaulis“ tik patvirtino temos aktualumą. Šiai parodai darbelius iš antrinių žaliavų sukūrė 85 šeimos iš 18 lopšelio – darželio „Pilaitukas“ ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo grupių. Parodos eksponatams gaminti dažniau buvo pasirinkti plastiko gaminiai: buteliai, indeliai, kamšteliai, taip pat nemažas skaičius vabzdžių buvo pagamintas iš metalinių antrinių žaliavų, tokių kaip – tuščios skardinės, dėžutės, konservų indeliai, taip pat popieriaus ar kartono.

 

Aktuali tema paskatino aktyviai dalyvauti respublikiniame projekte „Vabzdžių gamyba iš antrinių žaliavų“ ugdymo įstaigų pedagogus bei šeimas iš skirtingų Lietuvos miestų ir miestelių. Sulaukėme dalyvių paraiškų iš 22 ugdymo įstaigų, iš kurių kiek daugiau nei pusę, net dvylika sudaro Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos, dvi Kauno miesto, dvi Klaipėdos, dvi Palangos, po vieną – Radviliškio, Panevėžio, Grigiškių bei Širvintų ugdymo įstaiga. Projekto dalyviai atsiuntė 72 kūrybinių darbų iš antrinių žaliavų nuotraukas bei pagaminto vabzdžio aprašus. Remiantis surinkta medžiaga parengtas edukacinis – metodinis leidinys „Žaliasis vabalų pasaulis“. Jame gausu skirtingų vabzdžių iš antrinių žaliavų nuotraukų bei informacijos apie jų savybes.  Populiariausi vabzdžiai: boružė, bitė, šimtakojis, gyvalazdė, žiogas ir kiti. Sukurta elektroninė knyga bus prieinama platesnei auditorijai, kuri skatins domėtis gamtos išsaugojimo klausimais, vers susimąstyti, veikti atsakingai, nes mes esame gamtos dalis, o ką paliksime po savęs, taps ateities kartų dalimi. Galvoti reikėjo vakar, šiandien reikia veikti! Lai ši Vilniaus lopšelio – darželio „Pilaitukas” iniciatyva skatina veikti kartu.

Parengė: Vilniaus l-d „Pilaitukas“ ikimokyklinio ugdymo mokytoja Dalia Miklušienė