Visuomenės aplinkosauginio švietimo projektas „Gamtos pažinimo link – Aš ir Tu vabzdžių pasaulį tyrinėjame kartu“

VILNIAUS LOPŠELIS-DARŽELIS „PILAITUKAS“

VISUOMENĖS APLINKOSAUGINIO ŠVIETIMO PROJEKTAS

„GAMTOS PAŽINIMO LINK – AŠ IR TU VABZDŽIŲ PASAULĮ TYRINĖJAME KARTU“


Ruduo – naujų darbų, idėjų ir suplanuotų sumanymų įgyvendinimo metas. Visi kartu, lyg mažos darbščiosios skruzdėlytės, dirbame, plušame ir mažais, atsargiais žingsneliais  artėjame užsibrėžto tikslo link… Norime su jumis pasidalinti džiugia žinia, kad jau antrus metus iš eilės dalyvaujame visuomenės aplinkosauginio švietimo rėmimo programoje. Šiais metais įgyvendiname projektą „Gamtos pažinimo link – Aš ir Tu vabzdžių pasaulį tyrinėjame kartu“.


Projektas finansuojamas iš Vilniaus miesto savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiajai programai patvirtintų asignavimų. Projekto tikslas – kuriant naujas edukacines lauko erdves, sudaryti sąlygas visiems: tiek lopšelio-darželio, tiek socialinių partnerių vaikams bei bendruomenės nariams, taikant vieną efektyviausių ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo(si) metodų – patirtinį ugdymą(si) iš arčiau pažinti vabzdžių pasaulį: išsiaiškinti, kaip vabalai vystosi, susipažinti su jų sandara, gyvenimo sąlygomis, pastebėti jų panašumus ir skirtumus, įvardinti augalų ir vabzdžių tarpusavio sąsajos reikšmę. Plėtoti bendruomenės narių bei socialinių partnerių ekologinio sąmoningumo nuostatą, formuoti aplinkosaugos įgūdžius per įvairias edukacines, eksperimentines bei tiriamąsias veiklas. Ugdyti sampratą, kad Žemė  – ne tik žmonių, bet it vabzdžių planeta, todėl reikia rūpintis jų išlikimu.


Skubame pasidžiaugti rugsėjo mėnesio nuveiktais projekto įgyvendinimo darbais…


Pirmoji, sėkmingai įgyvendinta projekto idėja – darželio kieme įkurta edukacinė prieskoninių bei vaistinių augalų piramidė. Vos tik įsigiję pakeliamas lysves, kartu su vaikučiais atsiraitėme rankoves ir ėmėmės smagių daržininkystės darbų.  Visi kartu sutelkėme jėgas ir  pilnas lysves užpildę žemėmis,  ėmėme sodinti prieskoninių ir vaistinių žolelių sodinukus. Vaikams  buvo neįkainojama patirtis ir didelis džiaugsmas prisiliesti prie žemės, mokytis taisyklingai pasodinti augalų sodinukus,  juos palaistyti, kad jie sėkmingai prigytų ir džiugintų visus savo grožiu bei skleidžiamu kvapų aromatu.

Sodindami prieskoninius augalus, vaikai susipažino su jų pavadinimais, tyrinėjo, uostė, netgi slapčia  paragavo, norėdami sužinoti jų skonį…


Ši smagi daržininkystės veikla vaikams suteikė daug žinių apie sodinamus augalus, vaikai ugdėsi ekologinio sąmoningumo, patyriminius gebėjimus, stiprino meilės gamtai bei atsakomybės  jausmą.

Buvo smagu  klausyti, kaip  vaikai  sodindami augalus šnabždėjo magiškus burtažodžius, kad jie kuo greičiau prigytų:

–          Tu Saliere auk, visus augalus praauk.

–           Medetka, auk didelė ir žydėk, ir būk draugiška bitutėms.

–           Mėta auki  ir žaliuok, kvapo boružėlėm duok.

–           Abra, kadabra bum, čiobreli visiems vabaliukams ir augalams, tikru draugu būk.


Užbaigę daržininkystės darbus, atvėrėme  gamtoje vyraujančių paslapčių lobyno skrynią.  Kartu su vaikais, kalbėdami apie gamtoje  vyraujančią harmoniją,  ryšį ir  glaudžią gyvosios gamtos tarpusavio sąsają, mažais žingsneliais priartėjome prie antrosios projekto įgyvendinimo idėjos –  šalia prieskoninių ir vaistinių žolelių lysvės įkūrėme vabalų viešbutį.

Vaikai smalsiai apžiūrinėjo, tyrinėjo naujai įsikūrusį statinį, diskutavo, kuo šis statinys panašus į  tikrąjį, žmonių apgyvendinimui skirtą viešbutį, ieškojo ir tikėjosi pamatyti  pirmuosius, čia apsigyvenusius „naujakurius“, tarpusavyje diskutavo, kokie vabaliukai gali jame apsigyventi pirmieji.


Vieni manė, kad pirmosios pasirodys skruzdėlės, kiti tarp medžio šakelių ieškojo „medžių naikintojų“ kirvarpų, o dar kiti diskutavo, kuriame „viešbučio kambaryje“ apsigyvens bitutės,  kurios  neš medų.

Tęsiant pažintį su paslaptingu vabzdžių pasauliu, buvo pakviesta VU magistrantė, edukologė Severija Bunkutė, kuri vaikams atskleidė vabalų pasaulio paslaptis, supažindino su vabzdžių įvairove, rūšimis ir pateikė pačius netikėčiausius faktus apie jų gyvenimą. Vaikai su dideliu susidomėjimu klausėsi pasakojimo apie vabzdžius, žaidė edukacinius žaidimus, minė mįsles bei įtvirtino savo įgytas žinias sportinėje viktorinoje „Linksmasis vabalų labirintas“.


Po linksmos ir įdomios vabzdžių pažinimo edukacijos, vaikai dar ilgai dalinosi savo įgytomis žiniomis su draugais, piešė labiausiai patikusio vabzdžio atvaizdą ir džiaugėsi įsimintinais ir juos nustebinusiais faktais:

– Laumžirgis geresnis medžiotojas už liūtą ir yra greičiausias tarp skraidančių vabzdžių.

– Skruzdėlės moka skraidyti ir visai nemiega.

– Uodus pritraukia neseniai bananus valgiusių žmonių kvapas.

– Žiogas nušoka toliau už geriausią pasaulio šuolininką.

Po smagios edukacinės veiklos, vaikai,  savo grupėse iš antrinių žaliavų gamino vabalų viešbučius ir su nekantrumu laukė tėvelių, kuriems surengė smagią žinių apie vabzdžius patikrinimo viktoriną.

Daug išmokę ir sužinoję, kartu su vaikučiais patraukėme į mišką, kuriame mažieji gamtos draugai aplankė miške esančius skruzdėlynus ir surengė miško švarinimosi akciją.

Miško švarinimo akcijos šūkis: Mes visi gamtos draugai, ir vaikai ir vabalai!!!